Tuesday, November 1, 2016

FRIENDSHIP

What do you know about friendship?
Can you describe about what is friendship?
What's the differences between friends, close friends, best friends?

Everybody, every person in this earth, have their own friends.
But did you have your own bestfriends? Yes? No? Are you sure that they are you bestfriend? Or they are just nice infront of you, but always not support you. Always talking behind your back? are you sure about it?


Because, mine. My story,
I don't know what the biggest mistakes that I've doned. I just don't know about what really just happen. They suddenly trying to put a gap . They suddenly avoided me. Leave me.

I treated them, the same like what i did to them since the first year of friendship. Until now, BOOM! They suddenly doesn't like me. Buat salah sikit, walaupun aku tak rasa benda tu satu kesalahan, but they think i'm annoying? But I think, biasalah, kalau dah best friend mesti ada perangai annoying. You know when meet each other or contact each other, something you cannot avoid from doing it. Because it's just happen spontaneous.


Kau nak kawan mcm mana? 100% serious? talk about adult things? like that? you seriously no chill.  Patutlah tak in relationship. Selalu kena tinggai. Because, antara kawan kawan pun tak boleh nak accept kekurangan, kelemahan, kelebihan masing masing. Buat salah sikit, terus pandang buat salah besar. Patutlah.

Just because me,act kinda childish when respons to your whatsapp chatting, you think me annoying dan rasa menyampah ? Well i did that a long time ago. Tak pulak dulu nak cakap macam macam? Dan sedangkan hang pun buat benda yang sama? Cakap dengan cermin? Funny.



Just sebab aku up satu tweet about you. Tau nak terasa? Hahaha.
Habis yang korang mengutuk belakang aku? Bila tak puas hati, tak suka pasal aku tak reti nak tegur, tak reti nak cakap depan depan, COWARD. Mengata macam macam, kadang kadang korang tak puas hati pasal aku ada ja korang up moment , tweet pasal aku. Talk behnd my back. You guys leave me alone at the whatsapp group. Bila send chat semua seen ja. Taknak layan. trying to ignore. Trying to dump me slowly. Tak hargai apa yang aku cuba usaha since zaman sekolah, apa yang aku cuba buat. Apa yang aku cuba tolong. Celebrate every members of our 'gang' birthday, but suddenly, on my birthday no ones ever celebrate?Takada sapa pun kisah? Dulu masa aku takada lesen kereta, korang ada lesen moto, korang pernah cakap mcm aku ni menyusahkan korang sebab rumah aku jauh bla3 , berkira nak ambil aku, ada aku kata apa? bila aku ada lesen kereta aku usung jugak korang, aku jugak kaki kutip korang. . Ada aku kata hampa menyusahkan? Tkada. Bila hang down, masa first sem dekat merbok, takada kawan (cian), nangis, masa makan, lepak pon nangis (cian), siapa ada dengan kau? aku jugak yang bagi sokongan. Mungkin sokongan aku tak berapa menjadi, but i tried. Aku jugak yang teman kau. Bila kau dah ada kawan? PHEW. Jenguk, lepak , jumpa, tanya khabar aku sekali pun tidak. Tapi aku tak kisah sgt, sebab aku bahagia bila kawan aku bahagia, cuma agak terasa.  My dad , grandmother(belah ayah) meninggal takada pulak aku dapat sokongan moral dari korang?  Tak pula ingat aku sakit hati? Korang kisah pasal hati dan perasaan korang? Pasal apa yang aku buat dekat korang ? Pasal satu tweet cakap menyusahkan ? Nak terasa? Pasal my respon yang annoying nak rasa menyampah? Pastu nak cakap aku tak reti bersyukur? Apa lagi nak cakap pasal aku? Hang patut hadam perkataan menyusahkan tu. Sebab atas apa yang aku buat, korang tak pernah hargai. Dan memang patut bila tetiba korang tak hargai aku, cuba buang aku, and aku fikir korang menyusahkan. Memang patut! Pergi sampai ktm bagai semua tu , Kalau hang rasa bila hang teman menyusahkan aku ka, perabis duit minyak ka, lain kali hulur duit minyak. Takkan tu pun nak kena ajar. Dah tau menyusahkan tak reti nak hulur duit minyak.



Sebelum ni, mungkin aku ada sakitkan hati korang. Tapi aku lansung takada niat untuk sakitkan hati. Mungkin melawak aku agak kasar. Sebab aku tak anggap korang mcm kawan aku. tapi as my own sisters, twins, family. Sebab tu terlampau selesa, melawak kadang terlebih dan tak expect yang korang sakit hati, kadang kadang aku terasa dengan cara hampa layan aku, kata dekat aku, tapi aku cuba maafkan masa tu jugak, dan lupakan apa yang korang cakap dekat aku. Because aku fikir,our friendship are more important. Because korang semua mcm family aku. You know that, bila korang bagi kak/mak korang terasa hati, adakah diorang akan berdendam sampai mati? buang kau dari family? No, they're not. They trying to forgive you even it's hurt. They accept the way you are, even maybe your attitude kinda annoying, agak menyakitkan hati. And they, tegur depan depan, bagi nasihat. They never, stabe behind you. Because that is what family do.
That is what i'm trying to do.

Kadang kadang aku pentingkan korang lebih dari my own family. I go hanging out shopping with my friends, and i leaved my mother shopping alone ( if you remember, masa shopping dekat jusco). you knw what? I just leave my mother shopping alone because i want to had fun with my friends!? stupid things that i've doned in my life. Bila lepak kadang kadang tak ingat dunia, guna kereta, jemput korang. lepastu hantar korang lambat skit. my mother terpaksa tunggu alone kat office, tunggu lama, tunggu aku datang ambil dia sebab aku terlampau seronok lepak with you guys sampai biar mak aku tunggu lama 10-20mins. Again, bodoh betul aku. Banyak lagi benda bodoh aku buat. Terlampau pentingkan friendship dari family sendiri.

kawan tak pernah hargai aku, buat salah sikit, cakap mcm mcm, tak pernah ingat semua benda baik yang aku buat. Depa tak ingat semua benda tu. Biasa manusia, buat jahat nampak, buat baik taknampak.

It was a mistakes.

Well. GLAD! Sebab lastly, aku takperlu lagi kawan dengan korang,tinggalkan semua perangai bodoh aku, sebab maybe aku pernah doakan bahawa dijauhkan dari kawan kawan yang mempunyai niat buruk terhadap aku/ kawan yang tak baik. Dan Allah dah makbulkan maybe? Whatever is it, ada hikmah terhadap apa yang berlaku.

Maybe sebagai pengajaran/balasan buat aku:
1. Tolong jangan lebihkan sesiapa pun dari family kau sendiri. SERVE YOU RIGHT, YOUR FRIENDS STAB BEHIND YOU!

2. Tolong jangan terlampau baik sangat dengan kawan kau. Because they will never appreciated what you've doned to them. Kalau ada pun mungkin susah nak jumpa

3. TRUE FRIENDS NEVER EXIST.

4. Mungkin ALLAH nak aku ubah perangai,cara aku, aku patut set my priorities to my family first.

Aku bukan berdendam dengan 'kawan' aku. Cuma aku terkilan. Terkilan dengan cara diorang. Sakit hati. But i forgive all of them , even, diorang takada minta maaf dengan aku.

The truth is, however, whatever they did to me, i still missing them. Because a lot of memories between me and thems.

Dan aku percaya, setiap yang berlaku ada hikmah nya.


Takada bestfriend tak bermakna hidup kau tak bahagia.
Takada bestfriend tak bermakna kau tak boleh hidup.
Mungkin kau akan jumpa orang yang jauh lebih baik dari depa. 
One day, bila dah kawin, takkan nak hanging out dengan bestfriend mcm zaman bujang lagi kot kan?
One day, you still need to let it go.

yeah, kau takleh nak paksa orang suka atau benci kau, sebab semua orang ada hak diorang untuk benci atau suka dengan kau. So, biarlah diorang.

So, smile. And enjoy you life :)

And i also would like to thanks to my ex' best friends' kalau korang tak layan aku macam tu, sampai bila pun aku tak sedar sebenarnya aku ada ramai kawan dalam hidup aku, sampai bila pun aku takkan hargai orang yang cuba approach dalam hidup aku. Thankyou :)







ps: aku bukan mengungkit. cuma aku nak cakap, korang lebih nampak benda salah yang aku buat lagi besar dari benda baik yang aku cuba buat. btw this is my blog, suka hati aku. tolong hadam. dan once again, buat kali keberapantah, aku minta maaf, takada manusia yang sempurna. teruskan mengutuk aku, benci aku kalau yang tu boleh buat korang bahagia. Moga, Allah ampun dosa  korang ;)

Saturday, January 4, 2014

DAH HABIS SEKOLAH DAHHH K



Just nice ending of 2013 and the awesome beginning of 2014. And a new url blog too.


Happy new year everyone! Today i am back to be a blogger back. After a long time missing. Haha well ya you know that i am busy studied for spm. And i am kinda lazy too to update my blog because I have my instagram account. Haha sorry guys.


Kinda miss blogging.

And right now, I am miss my school time too. Rindu gila zaman sekolah dulu. Yes i repeat. RINDU. Actually zaman sekolah paling best gila walaupun ada kenangan yang buruk yang aku terpaksa bersabar for it. ehmmmmmm---

But it is normal thingy lah kan. Lagi pun bersabar tu kan separuh daripada iman. Allah tu maha adil. Setiap perbuatan ada balasan cuma cepat atau lambat je

Rasa macam apa yang aku korbankan selama ni macam tak sia sia. Tidur lambat semata mata nak study untuk exam. Kadang kadang tidur 1 jam je sebab nak siapkan kerja khusus seni lepas tu bangun balik sebab nak pergi sekolah. Tapi trust me ye adik adik yang masih sekolah. Semua tu akan jadi kenangan yang paling best dalam hidup kita bila kita dah habis sekolah nanti. Tapi akan jadi bertambah berbaloi baloi semua pengorbanan tu if result SPM dapat elok. Gitewww. Haha


But yeah, aku pun taktahu result SPM aku dapat berapa. Aku berharap sangat result SPM aku tu dapat keputusan yang elok elok yang gempak gempak so dapat buat mama happy n melayakkan diri masuk u. Lepas tu capaikan cita cita aku jadi seorang arkitek and photographer.  InsyaAllah. Cewahhh berangan tinggi menggunung gitew. Haruslahkan. Berangan tu free ok. Mana tau kot kot berangan tu jadi kenyafaan? Heheh amin.

Now's dah 4 January 2014. Rasa macam syok je bangun awal pepagi then perati tgk budak budak g sekolah. Hahaha (padahal motip nak tunjuk diri ni dah habis sekolah lol)


And ouh ya. Aku takkan lupakan kenangan yang sedih dalam hidup aku. Aku kehilangan  my beloved tok sebelah bapa aku. Hmm. Al fatihah to him. May Allah blesse tok and tokwan and abah.

Raya tahun 2014 mesti sunyi bila raya dengan family abah. Sebab terasa kehilangan tok. Takdapat rasa rendang dendeng tok dah. Hm my favourite tuuu. Nasib baik sempat ambik resepi n try buat. Lepas ni dapat lah turun temurun kan resepi tok  :') Alhamdullillah. sebelum kematian tok aku sempat cium pipi dia n peluk. Love you tok , till jannah. InsyaAllah. Me miss you. Bila sembahyang selalu diba pakai telekung yang tok bg :')

And this year 2014. I hope Allah takkn ambik sesiapa pun family aku yang masih hidup di dunia ni. My family → my everything.

And i also hope. This year,  I will find more happiness in my life. And harap dapat result SPM yang best lah kan . Hm ngeru bila bayangkan result. Hmmm



P/s: I am still menganggur sampai sekarang. Lulz.
Forgive my error grammar in english pleaseee. Maklumlah dah lama tak sekolah. Tapi gigih nak speaking gak. Lolololol


Thursday, May 23, 2013

I LOVE MAY :)

9 MAY 2013 

Takpernah sangka yang aku akan dapat semua ni. But aku selalu mengharap yang aku boleh dapat anugerah macam ni. 
..

*gaya si pemalu ambik anugerah.huahahihuhahih*

Alhamdullillah and thanks for all of this :') 

Prestasi Cemerlang Aliran Grafik Berkomputer dan Anugerah Terbaik Sains :D

Mama and abah? Ini hadiah untuk mama and abah. But this one baru hadiah kecik je. Diba akan tunaikan janji diba yang diba dah buat pada 23.11.11. I will prove it. InsyaAllah. I will do the best for my SPM :')

p/s: Yeyy dah habis mid year examm. Dah boleh tidoq awai


Wednesday, January 2, 2013

Dua Ribu Tiga Belas ?

HAPPY NEW YEAR :D
Everything change bila masuk alam 2013 , baju sekolah baru , tudung sekolah baru, kasut sekolah baru, botol air pun baru, termasuk sekolah aku. SMK KELADI.
Semua jadi serba baru, kantin baru , pengetua baru, termasuk pintu tandas pun baru dan yang paling unik dan kretif sekali, dapat kelas baru yang dipenuhi sos yang berkulat basi dan sewaktu dengan nya melekat melekit di papan hitam dinding dan meja.Nasib baik meja aku takdak sos. K

Takpelah, btw memang bersyukur gila duduk kelas bekas 5sc yang blok nya sunyi lagi aman dan damai . kahkahkah




*muka happy dapat botol air baru*

Dan tahun ni last sekolah dan kali terakhir aku dapat gelaran sebagai seorang "PELAJAR SEKOLAH"
Nak rasa muda dan jadi manja anak mak pun tahun ni je lah, nanti dah beso semua nak kena berdikari  T_T

K. SPM tahun ni. Bye