Thursday, October 18, 2012

Gangnam style?

Selepas bunyi loceng menandakan tamat waktu persekolahan, ada latihan nasyid pula untuk pertandingan time selepas exam nanti. So stay back dekat sekolah lah sampai pukul 4.30petang.

Mula mula memang bersemangat nak buat latihan nasyid. Then lepas beberapa puluh minit, aku and kawan aku, wawa dah rasa bosan. Then yang lain pulak dok sembang sembang. Kitaorang pun taktau nak buat apa. Then aku bawa keluar laptop aku, kemudian, play video SADAKO 3D , tengok sekejap, then dah malaih nak tengok dah. Off laptop, sambung buat latihan nasyid, lepas tu bincang idea. Nak buat persembahann macam mana bagai. Bila tengok semua orang macam blur je, taktahu nak buat macam mana gaya and etc untuk persembahan nasyid. 

Tetiba..

Keluar dari kepala hotak aku "idea". "Apa kata kita buat tarian Gangnam Style ? "

Kemudian bermula lah sebuah dialog :

Hidayah:  "Tapi depa kata Gangnam style tu maksud dia aku nak masuk yahudi? 
Aku: " Mana hang tau ?"
Hidayah: "Tanya la khadijah (budak Form 1)"
Aku: *memandang ke arah khadijah"
Hidayah: "Khadijah, maksud Gangnam style apa?
Khadijah : Maksud dia aku nak masuk yahudi.

Aku pun tergelak bahak bahak terguling guling then tak percaya pada sumber tu. Ntah daripada mana diorang dapat sumber tu. Bagi aku, isu macam ni muncul mungkin sebab diorang tak minat lagu Gangnam style, tambah tambah lagi bila lagu tu dinyanyikan dalam bahasa Korea. Lepas tu depa tak paham satu aprak pun maksud lagu tu, then video Gangnam tu maybe bagi diorang agak tak senonoh. Then mulalah isu sebegitu rupa. (Eceh ayat -_-)

This is maksud sebenar Gangnam :
Technically, 'Gangnam' means Seoul south of the Han River.(gang = river, nam = south) . But in general sense, when Koreans say Gangnam, they refer to a particular district called 'Gangnam-gu'.This district, or gu, is one of the most well-off areas in Seoul, and here you can see the fanciest buildings and the busiest workers and students in Korea.
Seperti yang tertulis di Wikipedia :

Gangnam-gu is one of the 25 gu (local government districts) which make up the city of SeoulSouth Korea. It is one of the most affluent areas of Seoul and is located in the southeast of the city. It is served by Seoul Subway Line 2Seoul Subway Line 3Seoul Subway Line 7Seoul Subway Line 9Bundang Line and the Sin Bundang Line.
Menurut orang Korea, Gangnam-gu merupakan kawasan dalam Seoul yang dihuni artis-artis, penuh dengan bangunan rekaan moden, mahal, ada style dan mereka menyamakan Gangnam dengan Beverly Hills di Amerika Syarikat.

Oppa pula ialah panggilan hormat mereka kepada lelaki yang lebih tua seperti kita menyebut 'abang' atau 'encik' . Maka PSY yang popular tiba-tiba itu menyanyikan lagu yang bertajuk ' cara encik gangnam'.

Negara Yahudi sebesar Amerika Syarikat pun tak pernah ada tempat dengan nama bermaksud "I wanna be Jews".

And bagi pandangan aku sendiri lah kan sebelum aku search google maksud gangnam sebab tak percaya cakap budak form 1 and hidayah , apa kena mengena tarian kuda yang dipersembahkan oleh PSY dengan "Aku nak masuk yahudi"? Bagi aku, tak masuk akal lansung -_-

p/s: Keep calm and oppa gangnam style :D

1 comment:

Alia Laila said...

Opp op op oppa gangnam style ;D
Sukaaa