Tuesday, November 1, 2016

FRIENDSHIP

What do you know about friendship?
Can you describe about what is friendship?
What's the differences between friends, close friends, best friends?

Everybody, every person in this earth, have their own friends.
But did you have your own bestfriends? Yes? No? Are you sure that they are you bestfriend? Or they are just nice infront of you, but always not support you. Always talking behind your back? are you sure about it?


Because, mine. My story,
I don't know what the biggest mistakes that I've doned. I just don't know about what really just happen. They suddenly trying to put a gap . They suddenly avoided me. Leave me.

I treated them, the same like what i did to them since the first year of friendship. Until now, BOOM! They suddenly doesn't like me. Buat salah sikit, walaupun aku tak rasa benda tu satu kesalahan, but they think i'm annoying? But I think, biasalah, kalau dah best friend mesti ada perangai annoying. You know when meet each other or contact each other, something you cannot avoid from doing it. Because it's just happen spontaneous.


Kau nak kawan mcm mana? 100% serious? talk about adult things? like that? you seriously no chill.  Patutlah tak in relationship. Selalu kena tinggai. Because, antara kawan kawan pun tak boleh nak accept kekurangan, kelemahan, kelebihan masing masing. Buat salah sikit, terus pandang buat salah besar. Patutlah.

Just because me,act kinda childish when respons to your whatsapp chatting, you think me annoying dan rasa menyampah ? Well i did that a long time ago. Tak pulak dulu nak cakap macam macam? Dan sedangkan hang pun buat benda yang sama? Cakap dengan cermin? Funny.



Just sebab aku up satu tweet about you. Tau nak terasa? Hahaha.
Habis yang korang mengutuk belakang aku? Bila tak puas hati, tak suka pasal aku tak reti nak tegur, tak reti nak cakap depan depan, COWARD. Mengata macam macam, kadang kadang korang tak puas hati pasal aku ada ja korang up moment , tweet pasal aku. Talk behnd my back. You guys leave me alone at the whatsapp group. Bila send chat semua seen ja. Taknak layan. trying to ignore. Trying to dump me slowly. Tak hargai apa yang aku cuba usaha since zaman sekolah, apa yang aku cuba buat. Apa yang aku cuba tolong. Celebrate every members of our 'gang' birthday, but suddenly, on my birthday no ones ever celebrate?Takada sapa pun kisah? Dulu masa aku takada lesen kereta, korang ada lesen moto, korang pernah cakap mcm aku ni menyusahkan korang sebab rumah aku jauh bla3 , berkira nak ambil aku, ada aku kata apa? bila aku ada lesen kereta aku usung jugak korang, aku jugak kaki kutip korang. . Ada aku kata hampa menyusahkan? Tkada. Bila hang down, masa first sem dekat merbok, takada kawan (cian), nangis, masa makan, lepak pon nangis (cian), siapa ada dengan kau? aku jugak yang bagi sokongan. Mungkin sokongan aku tak berapa menjadi, but i tried. Aku jugak yang teman kau. Bila kau dah ada kawan? PHEW. Jenguk, lepak , jumpa, tanya khabar aku sekali pun tidak. Tapi aku tak kisah sgt, sebab aku bahagia bila kawan aku bahagia, cuma agak terasa.  My dad , grandmother(belah ayah) meninggal takada pulak aku dapat sokongan moral dari korang?  Tak pula ingat aku sakit hati? Korang kisah pasal hati dan perasaan korang? Pasal apa yang aku buat dekat korang ? Pasal satu tweet cakap menyusahkan ? Nak terasa? Pasal my respon yang annoying nak rasa menyampah? Pastu nak cakap aku tak reti bersyukur? Apa lagi nak cakap pasal aku? Hang patut hadam perkataan menyusahkan tu. Sebab atas apa yang aku buat, korang tak pernah hargai. Dan memang patut bila tetiba korang tak hargai aku, cuba buang aku, and aku fikir korang menyusahkan. Memang patut! Pergi sampai ktm bagai semua tu , Kalau hang rasa bila hang teman menyusahkan aku ka, perabis duit minyak ka, lain kali hulur duit minyak. Takkan tu pun nak kena ajar. Dah tau menyusahkan tak reti nak hulur duit minyak.



Sebelum ni, mungkin aku ada sakitkan hati korang. Tapi aku lansung takada niat untuk sakitkan hati. Mungkin melawak aku agak kasar. Sebab aku tak anggap korang mcm kawan aku. tapi as my own sisters, twins, family. Sebab tu terlampau selesa, melawak kadang terlebih dan tak expect yang korang sakit hati, kadang kadang aku terasa dengan cara hampa layan aku, kata dekat aku, tapi aku cuba maafkan masa tu jugak, dan lupakan apa yang korang cakap dekat aku. Because aku fikir,our friendship are more important. Because korang semua mcm family aku. You know that, bila korang bagi kak/mak korang terasa hati, adakah diorang akan berdendam sampai mati? buang kau dari family? No, they're not. They trying to forgive you even it's hurt. They accept the way you are, even maybe your attitude kinda annoying, agak menyakitkan hati. And they, tegur depan depan, bagi nasihat. They never, stabe behind you. Because that is what family do.
That is what i'm trying to do.

Kadang kadang aku pentingkan korang lebih dari my own family. I go hanging out shopping with my friends, and i leaved my mother shopping alone ( if you remember, masa shopping dekat jusco). you knw what? I just leave my mother shopping alone because i want to had fun with my friends!? stupid things that i've doned in my life. Bila lepak kadang kadang tak ingat dunia, guna kereta, jemput korang. lepastu hantar korang lambat skit. my mother terpaksa tunggu alone kat office, tunggu lama, tunggu aku datang ambil dia sebab aku terlampau seronok lepak with you guys sampai biar mak aku tunggu lama 10-20mins. Again, bodoh betul aku. Banyak lagi benda bodoh aku buat. Terlampau pentingkan friendship dari family sendiri.

kawan tak pernah hargai aku, buat salah sikit, cakap mcm mcm, tak pernah ingat semua benda baik yang aku buat. Depa tak ingat semua benda tu. Biasa manusia, buat jahat nampak, buat baik taknampak.

It was a mistakes.

Well. GLAD! Sebab lastly, aku takperlu lagi kawan dengan korang,tinggalkan semua perangai bodoh aku, sebab maybe aku pernah doakan bahawa dijauhkan dari kawan kawan yang mempunyai niat buruk terhadap aku/ kawan yang tak baik. Dan Allah dah makbulkan maybe? Whatever is it, ada hikmah terhadap apa yang berlaku.

Maybe sebagai pengajaran/balasan buat aku:
1. Tolong jangan lebihkan sesiapa pun dari family kau sendiri. SERVE YOU RIGHT, YOUR FRIENDS STAB BEHIND YOU!

2. Tolong jangan terlampau baik sangat dengan kawan kau. Because they will never appreciated what you've doned to them. Kalau ada pun mungkin susah nak jumpa

3. TRUE FRIENDS NEVER EXIST.

4. Mungkin ALLAH nak aku ubah perangai,cara aku, aku patut set my priorities to my family first.

Aku bukan berdendam dengan 'kawan' aku. Cuma aku terkilan. Terkilan dengan cara diorang. Sakit hati. But i forgive all of them , even, diorang takada minta maaf dengan aku.

The truth is, however, whatever they did to me, i still missing them. Because a lot of memories between me and thems.

Dan aku percaya, setiap yang berlaku ada hikmah nya.


Takada bestfriend tak bermakna hidup kau tak bahagia.
Takada bestfriend tak bermakna kau tak boleh hidup.
Mungkin kau akan jumpa orang yang jauh lebih baik dari depa. 
One day, bila dah kawin, takkan nak hanging out dengan bestfriend mcm zaman bujang lagi kot kan?
One day, you still need to let it go.

yeah, kau takleh nak paksa orang suka atau benci kau, sebab semua orang ada hak diorang untuk benci atau suka dengan kau. So, biarlah diorang.

So, smile. And enjoy you life :)

And i also would like to thanks to my ex' best friends' kalau korang tak layan aku macam tu, sampai bila pun aku tak sedar sebenarnya aku ada ramai kawan dalam hidup aku, sampai bila pun aku takkan hargai orang yang cuba approach dalam hidup aku. Thankyou :)







ps: aku bukan mengungkit. cuma aku nak cakap, korang lebih nampak benda salah yang aku buat lagi besar dari benda baik yang aku cuba buat. btw this is my blog, suka hati aku. tolong hadam. dan once again, buat kali keberapantah, aku minta maaf, takada manusia yang sempurna. teruskan mengutuk aku, benci aku kalau yang tu boleh buat korang bahagia. Moga, Allah ampun dosa  korang ;)

1 comment:

GITARKELABU said...

pejam celik pejam celik 3 tahun dah . i just want to talk with you , bagi peluang ntok aku ckp lpstu sudah . 3 tahun , iam here just w8 for miracle happen . 3 tahun weyh , aku tunggu just nak ckp dgn hg . 3 tahun weyh . aku tak minx byk bagi aku peluang ntok ckp dekat hg lpstu sudah . selagi aku tak ckp selagi tu aku tunggu . pleasee sgt2 hg kenal aku diba .